Tuesday, September 29, 2009

bukan semua ulama boleh jadi pemimpin..

ulama banyak kat malaysia,tapi ulama yang berkaliber,bagi gua cuma seorang,iaitu tuan guru nik abdul aziz nik mat.beliau mengcukupi ciri ciri ulama politik.

yang lain bukanlah ulama yang kurang baik,cuma mereka tidak punyai ilmu politik.mereka tidak mahu bekerjasama dengan orang bukan islam sedangkan satu ketika dahulu,sewaktu kaum quraisy secara keras menyeksa kaum muslimin,nabi Muhammad s.a.w telah menitahkan agar sebahagian muslim pergi berlindung di habsyah,sebuah kerajaan yang diperintah oleh seorang raja beragaam kristian yang baik hati(yang akhirnya memeluk islam).

mereka pakar agama,namun dalam bidang lain,mereka agak lemah(setiap manusia ada kelemahannya).

walaupun begitu,mereka masih mampu untuk memimpin manusia agar mengdekatkan diri dengan Allah s.w.t.

berbeda dengan tuan guru nik aziz,beliau adalah seorang yang istmewa,dianugerahkan kebolehan dalam bidang agama serta politik.beliau mempunyai pemikiran yang hebat serta pandang ke depan.

ulama atau profesional,asalkan berkaliber,serta taat perintah Allah,itulah pemimpin kita..

kita tahu,ada ulama@ustaz ustaz dari pas tidak dapat menerima kerjasama dengan DAP,walaupun mereka diamkan diri..satu jer yang mereka perlu fikirkan,kalau tok guru boleh terima dap,kenapa tidak anda?

No comments:

Followers

Total Pageviews

sejak 19 april 2009,anda pengunjung ke :

pemberitahuan

gambar yang diletakkan bersama artikel adalah rekaan semata mata..tiada kena mengena dengan hidup mahupun yang telah meningggal dunia..


Popular Posts